Världens bästa choklad !

Världens bästa choklad !

Världens bästa choklad kommer från Madagaskar. Den store franske konditorn och chokladtillverkaren Alain Ducasse säger det och  jag ska inte säga emot honom. Varför är den madagaskiska chokladen så omtyckt då ?

På Madagaskar odlar man choklad i den nordöstra delen av ön i Diego-Suarez regionen. Där ligger floden Sambirano vars källa är i bergskedjan Tsaratanana. Regionen är mycket bördig tack vare vulkanerna runt om och ett specifikt mikroklimat som fick fransmannen Lucien Millot 1920 att bestämma sig för att odla kakaoträd, importerade från Java i Indonesien. Millot odlade även vanilj, kaffe, ylang-ylang och kassava. Idag är hans kakaoböner fortfarande av den bästa kvalitén.

sambirano_tribune

I Sambiranodalen odlar man både Trinitario och Criollo kakabönor.  Den mest eftertraktade och lyxiga är Criollo bönan. Det är den som ger en mycket speciell smak  och karaktär till choklad.  Man kan känna smaker av citrusfrukter, mango och även röda bär. Den kan vara en aning syrlig och ha en mycket fin balans mellan det söta och det bittra. Det är den balansen som uppskattas av chokladälskarna och inte bara av chokladtillverkarna.

Kakaobönor

Om ni vill veta mer om hur man tillverkar chokladen, klicka här: Kakaobönan

 

Visste ni att en svensk chokladtillverkare äger en stor plantage på Madagaskar ?

Bertil Åkesson gör en av de mest exklusiva och godaste chokladen utav Criollo och Trinitario böner. Bland annat har han tillverkat en chokladkaka som innehåller 100 % kakao och som många gillar oerhört mycket.

Åkesson choklad

Såhär berättar en lycklig smakare (på engelska): ” If one had to pinpoint a chocolate to this is very similar to, it has to be the very popular Menakao 100% which is a stalemate of this Akesson’s chocolate. This version is far more refined, however. The creaminess is just sublime and those citrus notes replicate some of the sweetness inherently missing in a 100% which gives it a roundness so often missing in chocolate at this cocoa level. Often a 100% can be so tart that it becomes unsuitable as a ‘session’ chocolate. But this one is certainly different – the 65g of chocolate can disappear fairly quickly if you don’t control yourself. This is now a personal favourite in our 100% range.”

 

Det finns så många goda chokladsorter från Madagaskar, men här är ytterligare tre chokladtillverkare som jag skulle vilja uppmärksamma för deras fantastiskt arbete, det vill säga Chocolat Robert och Madécasse och Valrhona.

Chocolat Madagascar av Chocolats Robert

Bönor för att tillverka Chocolat Robert kommer också från Sambiranodalen och chokladen är tillverkad på plats på Madagaskar. Chokladsorten Chocolat Madagascar har vunnit prestigiösa priser, bland annat den internationella Chocolate Awards in London, vilket verkligen är ett bevis på att Madagaskar producerar en av de bästa chokladen i världen.

Om ni har lust och möjlighet att åka till Paris och deltaga i en väldigt rolig aktivitet det vill säga workshop för att tillverka sin choklad så finns Atelier C. Jag har tyvärr inte testat än, men om man tittar på den här videon så ser man att deltagarna är mycket nöjda. Dessutom får ni handla så mycket Chocolat Robert som ni vill.

 

chocolaterie-robert-madagascar

 

 

 

Atelier C Workshop, video på franska

 

Madécasses saga

Madecasse Chocolats

Historien om Madécasse chokladen är mycket rörande och glädjande. Amerikanska Peace Corps volontärer kommer till Madagaskar varje år och några av dem blev så kära i landet och folket att de ville uträtta någonting. De förstod att det fanns en stor möjlighet med kakao och började odla kakaoträd. I chokladvärlden är kakaon exporterad till och tillverkad i Europa eller Amerika. Alltså inte i Afrika eller på Madagaskar. Men volontärerna från Madécasse ville göra det på att annat sätt. Idag tillverkas 90 % av Madécasse chokladen på Madagaskar. Den har blivit mycket populär i hela världen och det bästa är att den finns att köpa i Sverige !

 

Valrhona

Det är omöjligt att berätta om choklad utan att nämna min favoritchoklad hittills. Jag kanske får ändra min bedömning kanske efter att jag har fått smaka på Åkessons. Det lustiga är att en del av kakaon som Valrhona använder kommer faktiskt från Åkessons plantage. Den första gången jag smakade på en bit Valrhona choklad blev jag fullständigt förförd ! Plötsligt förstod jag varför så många konditorer använder den. Valrhona är ett stort och framgångsrikt företag. Chokladfabriken och huvudkontoret ligger nära Bordeaux och där ordnar de workshops för professionella och amatörer. De har till och med en chokladskola och ordnar flera chokladevent. Om ni befinner er i Bordeaux trakten ska ni besöka Chokladstaden och se utställningen  Madagascar, destination cacao  som pågår just nu. Jag önskar att jag kunde vara där.

 

 Var hittar man choklad från Madagaskar ?

Det finns faktiskt många varumärken för choklad från Madagaskar, men här ska ni bara få namnen på de som finns i Sverige. Och om ni vill veta mer och smaka på flera märken så rekommenderar jag att göra en liten utflykt till Paris och besöka Alain Ducasses chokladaffären eller Atelier C. Men redan här får ni ett ganska bra utbud här i Stockholm och på nätet.

Paradiset: Chocolate Tree

ChocolateTree Madagascar

NK – Nordiska Kompaniet: Bonnat, Valrhona och Åkesson.

Just Africa: Madecasse

Prince philosopher tesalong: Menakao

På Åhlens City systrana Voltaire: Madecasse

På Chokladfabriken: Manjari 63% kakao

På ICA , Coop, Hemköp: Lindt Madagascar

Small Island Chocolates: Valrhona och François Pralus

Coffee and Art Stockholm : Madecasse, Valrhona

Eat Ekoaffären: Madecasse, Chocolate Tree, Åkesson

Urban Deli, Sveavägen: Chocolate Tree

 

På webben

Grön Gåva : Åkesson, Chocolate Tree

Kakaw : Åkesson

Delikatessboxen: Menakao

 

Chokladmärke från Madagaskar

 

Jag vill bara uppmuntra er att äta choklad, så mycket ni vill och orkar. Det är bra för hälsan och själen, förutsätt att ni äter måttligt. Och framför allt, ät choklad från Madagaskar ! På så sätt stödjer ni det madagaskiska folket.

 

LÄNKAR:

http://www.citeduchocolat.com/fr

 http://chocolatespeak.blogspot.se/2012/04/interview-with-bertil-akesson-akessons.html

http://www.akessons-organic.com/wp-content/uploads/2015/01/JOURNAL-CHOCOLAT_Nr3_2009_1PDF.pdf

http://www.valrhona-chocolate.com/shop/index.php

http://www.valrhona-chocolate.com/shop/About-Chocolate.php

 http://www.midi-madagasikara.mg/economie/2015/07/28/chocolaterie-robert-ateliers-inedits-de-decouverte-du-chocolat/ 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chocolaterie_Robert

https://fr.wikipedia.org/wiki/Chocolaterie_Robert

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakao

http://www.chocolatmadagascar.com

http://www.madecasse.com

http://www.chocolatiers.co.uk

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakao 

http://lyx.se/blog/2015/09/09/bean-to-bar-choklad/

http://www.enchokladkanth.se/?p=806 : en mycket intressant blogg om en chokladnörd.

Kreditfoto : Omslagsbild med choklad av forty forks (123f.com)