Res till Madagaskar

Madagaskar som brukar kallas “Den Stora Ön” är den fjärde största ön i världen. Madagaskar är 1590 km lång och 600 km i bredd. Den täcker en yta på 578,080 km ², mer än storleken av Frankrike. Madagaskar är en ö av oerhörd naturskönhet och med en exceptionell biologisk mångfald. Beläget i Indiska oceanen, ön Madagaskar uppstod när den separerade från Afrika cirka 160 miljoner år sedan och från Indien 80 till 100 miljoner år sedan.

Tack vare sin geografiska isolering har Madagaskars flora och fauna blivit unik.Över 200.000 arter av växter och djur finns bara på Madagaskar och ingen annanstans på jorden.

De omfattar den berömda lemuren, den köttätande fossa, många arter fågel och flera arter baobträd.

 

 

Madagaskars djur skiljer sig från närliggande Afrika på grund av dess mycket höga endemism och frånvaron av stora katter. Alla fågelskådare och fjärilspecialister måste åka dit. Madagaskar har också en av de rikaste samlingarna av växter i världen, inklusive många arter av orkidéer.

Madagaskar har 18 nationalparker spridda över hela landet. Under 2007 har sex av dem erkänd som ett världsarv.De mest kända är Marojejy, Ranomafana, Masoala, Andringintra. Och Tsingy av Bemaraha har redan noterat av Unesco sedan 1990.

Madagaskar är också ett land med en rik historia. Den kraftfulla Merina dynastin enade landet i början av 1800-talet. Kung Andrianampoinimerina (1745 -1810) som startade enandet anses vara en av de största politiska och militära ledarna. Hans rikes huvudstad, Ambohimanga, ligger ca 20 km norr om Antananarivo, på den mest berömda av de heliga kullarna i området.

De efterföljande Merina monarkerna flyttade huvudstaden till Antananarivo. Ambohimanga är fortfarande förknippad med en stark känsla av nationell identitet och har behållit sin andliga och heliga karaktär i ritualer under de senaste 500 åren. Sedan 2001 har Ambohimanga erkänts som världsarv av UNESCO.

 

                                                                                                Ambohimanga kungliga huset

Madagaskars befolkningen är starkt knuten till sina seder och bruk. Förfäderna spelar en viktig roll i det dagliga livet.

Nu har Madagaskar 21 miljoner invånare – hälften av dem är yngre än 20 – som består av 18 olika etniska grupper som lever tillsammans i harmoni.

Madagaskars traditioner och festivaler samt lokal mat är av stort intresse för resenärer.

Med mer än 5000 km strandlinj erbjuder Madagaskar hav och sol. Många möjligheter finns för en lyckad semester. Många vikar och stränder inbjuder till aktiviteter såsom dykning, segling, surfing och vindsurfing. Kända badorter inkluderar Nosy Boraha (Ile Sainte Marie) och Nosy Be.

Varje region på Madagaskar har sina egna attraktioner.