Musik och Dans

Om du är intresserad av musik och vill upptäcka nya ljud, så ska du kolla den här bloggen: Malagasy Musik

Ulrich Niebergall gillade musiken så mycket att han ägnade all sin tid åt att söka, lyssna, gå på konsert, köpa och berätta om artisterna och de unika instrumenten.

Så här började det…

”Alltså, min kärlek till musik från Madagaskar väcktes till liv någon gång på åttiotalet, då jag såg en dokumentär om afrikansk musik på tysk teve. Där fanns bland annat ett instrument som bestod av ett bamburör med strängar på som hade en gudomlig klang. Några år senare lärde jag mig att detta instrument heter valiha. Det skedde i samband med att jag fick tag på en CD som heter “World out of time“.

  Den köpte jag egentligen mest för att den var gjord av en av mina favoritmusiker, David Lindley. Han hade, tillsammans med sin vän Henry Kaiser, gjort en längre resa till Madagaskar, och där hade han gjort musik med några av öns mest kända musiker, bl.a. Rakoto Frah.

 

Tarika Sammy, Rossy och D’Gary. Denna CD gjorde mig mycket entusiastisk för madagaskisk musik, och därefter spenderade mycket av min tid och även av mina pengar till att skaffa fler och fler album från Madagaskar och lära mig mer och mer om landets musik. Jag blev så småningom en stor beundrare av musiker som t.ex. Justin Vali, Erick Manana, D’Gary och Jaojoby. Jag åker ganska ofta till Frankrike eller också andra städer i Europa för att gå på konserter med Erick Manana eller någon av hans grupper Lolo Sy Ny Tariny eller Feo-Gasy. Erick är för mig som en andlig bror, han skriver och sjunger precis den musik som jag skulle skriva och sjunga om jag hade samma talang som han. Jag förstår fortfarande inte så mycket av madagaskiska språket, men kan ändå sjunga flera av hans sånger som jag har lärt mig utantill.”

 …” Mitt absoluta favoritinstrument har sedan länge alltså varit valihan och dess “syster” marovanyn. Jag har själv två valihor hemma, den ena är en present jag fick av Hanitrarivo Rasoanaivo, sångerskan i bandet Tarika, och den andra har jag köpt av Rajery, den välkända och virtuosa valiha-spelaren som har gjort fem album och som är en av de allra bästa. Dessutom är han en av de trevligaste, vänligaste och godaste människorna i världen. Jag har också en marovany som jag köpt i Paris, men den funkar inte längre, så jag måste snart köpa en ny…”
 …” Min största idol heter förresten Rakotozafy, och jag har tagit hans namn i flera samband på nätet som mitt eget “pseudonym”. I bloggvärlden är jag t.ex. lite känd som “Rakotozafy Sweden”, och även på Ebay har jag länge varit verksam som säljare av afrikansk och svensk musik under namnet Rakotozafy..”
Här får ni lyssna på ett litet urval av de mest berömda musikerna.
D´Gary

 

 

Erick Manana

 

 

Tarika Raitra