Hira-Gasy eller folkets opera

Hira-Gasy är en musikalisk tradition på Madagaskar och förekommer mest hos Merinafolket från  högländerna runt huvudstaden Antananarivo. Under en hel dag ska en professionellt band dansa, sjunga och berätta om det vardagliga livet

Hiragasy är en dagslång föreställning med dans, musik och Kabary som framförs av en grupp av oftast familjerelaterade medlemmar med lantlig bakgrund. Framförandet kan också ske som tävling mellan två grupper.

Hira Gasy sångare i gula och röda klänningar

Ursprung och historia

Traditionen i sin nuvarande form började i slutet på1700-talet när merinaprinsen Andrianampoinimerina lockade till sina politiska

Kabarytal med musik. Musikerna utvecklades till att bli oberoende och att även inkludera kritik och kommentarer i sina uppträdanden.

Publiken har också en aktiv roll och uttrycker sig genom applåder eller missnöjesyttringar.Under den franska kolonialismen användes hiragasygrupper för att sprida information och dekret till befolkningen i högländerna och gruppmedlemmarna var undantagna från tvångsarbete som påtvingades alla andra Madagasker.

Efter frigörelsen från Frankrike blev hiragasygrupperna ikonförklarade som madagaskisk kultur och blev även populära utmed kusterna, men ändå mest i högländerna. Politiker använder sig av hiragasy för att få folk till sina kampanjmöten. En sång ”Lera” som var kritisk mot Zafyregeringen, spreds över hela ön och hade en nyckelroll för avsättandet av Zafy. Sången blev känd genomen en förre detta hiragasysångare, blivande popstjärnan Rossy.

Föreställningens struktur

Det finns fler än 80 hiragasygrupper som idag framträder på Madagaskar. De följer i stort sett samma konventioner, det vill säga ordningen av sång, dans, musik och kabary, vilka kostymer som man bär – männen har stråhattar, röda rockar med 1800-tals militärbyxor och matchande schalar, kvinnorna har alla likadana klänningar i stil med de som 1800-talets hovdamer hade under imperialtiden.

Instrumenten är inte de traditionella madagaskiska utan europeiska, på grund av det stora inflytandet av drottningarna Ravalona på 1800-talet. Så det är fiol, trumpet, virvel-och-bastrumma, dragspel och ibland klarinett.

 

Hira Gasy sångare med rosa och röda kostymer

Gruppens ledare, ofta den äldste är ansvarig för kabarypresentationen

  1. Sasitehaka : Under circa tio minuter samlas männen i centrum bland åskådarna  med virvel och bastrumma i militäriska rytmer .
  1. Mpikabary : När truppledaren tar av sin stråhatt annonserar han att föreställningen börjar. Han inbjuder gruppens kvinnor till scenen och efter ett kort musikinslag tar han ungefär fem minuter för att introducera dagens tema (indray miditra) på kabary det vill säga det formaliserade och poetiska talet innehållande ohabolana(ordspråk).
  1. Renihira : ” Drottningsången” då sångarna bildar en cirkel och vänder sig utåt sjungande det valda temat i harmonier. Musikerna sitter vid sidan och ackompanjerar. Temat utvecklas och kan ta mer än en timme. Sångarna markerar budskapet med handgester och ansiktsuttryck.
  1. Dihy: Nu sätter sig sångarna medan musikerna spelar bakom en, två eller flera dansare som håller på i circa 15 minuter. Dansens betydelse och innehåll (kabarindhy) och titeln på den ackompanjerande sången förklaras.Två typiska danser framförs vanligen, den äkta Dihyn med två dansare, ofta akrobatiska med inspiration från kampsport. Tsikandihy eller Dihy Irery dansas av en man, någon gång åtföljd av en kvinna. Denna dansdel avslutas med en kort kabary som ansluter till föreställningens tema och förbereder avslutningen.
  1. Zanakira eller Vakodrazana : När två eller flera grupper tävlar turas man om att bräcka varandra genom att gå igenom hela proceduren (första rundan kallas Vakisehatra). I andra rundan (Adi-Kiha) tar man upp nya teman innan allt avslutas med Vakodrazana. I denna tävlingsföreställning kan grupperna ha så många som tre eller flera teman att utforska och det hela kan pågå från tidig morgon till skymningen.

 

*Hira betyder sång och gasy betyder madagaskisk

 

 

 

Den här hira berättar om truppens grundare Ramilison Besigara