Kilema bär kabosy instrument

Kilema kommer till Stockholm

Fredag 7 september kommer musikern och sångaren Kilema med sin bror Nesta till Stockholm och de kommer att spela på olika ställen bland annat på Konstnärshem på Södermalm. Dagen efter spelar de i Bagarmossen under Afrikadagen. Mer information om ni klickar här: Afrikadagan – Afrikultur

Jag ser mycket fram emot deras  spelningar.

Kilema och Nesta träffade jag förra året på internationella biblioteket i Stockholm. Konsertens arrangör då var föreningen Afriktultur. Jag berättar om vår första träff i min blog Madakanto . Han spelade på traditionella instrument, det vill säga marovany, kabosy och valiha och med sina egentillverkade instrument inför en publik av ungefär 25 människor. Det blev stor succé. Vilken glädje de spred! Vi fick lära oss några Madagaskiska ord och danssteg så att vi kunde sjunga med.

Men vem är Kilema egentligen?

Han spelar traditionell musik sen barnsben. Han tillverkade själv sina instrument och lärde sig att spela på dem. Så småningom blev han en mästare i Marovany, Kabosy och Katsá. 1993 flyttade han till Frankrike och blev medlem av Justin Vali Trio och spelade in på Peter Gabriels Real World skivmärke.

1997 lämnade han trion och bestämde sig för att bli ambassadör av traditionell madagaskisk musik och spelade mer och mer Marovany.

Numera bor Kilema i Spanien och spelar med musiker från Madagaskar och Spanien.

När han spelar musik är det alltid med en oemotståndlig positiv och glad anda, precis på samma sätt som det madagaskiska folket gör fastän de inte har mycket. Och ändå lyckas de glädjas åt livet.

Han bär med sig den magiska och rytmiska själen från Madagaskar vart än han går.

Kilema bär kabosy instrument

Kilema bärande ett typiskt madagaskiskt instrument, marovany

Om ni vill känna magin, kom till Bagarmossen!